Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

ΠΑΝΑΘΑ ΜΟΥ ΜΟΝΟ ΕΣΥ

Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει από τη Ρώμη με μια από τις θεαματικότερες προκρίσεις της ευρωπαϊκής ιστορίας του και πλέον βάζει πλώρη για τα προημιτελικά του Europa League με αντίπαλο τη Σταντάρ Λιέγης. Εντυπωσιακός ο ΛΑΟΣ του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ, με παρουσία 9000 τρελαμένων οπαδών.
Όταν ένα παιχνίδι ξεκινά με τον χειρότερο τρόπο -1-0 μόλις στο 11ο λεπτό με γκολ-μπιλιάρδο του Ρίισε- και καταλήγει σε 1-3 με τη λήξη του πρώτου μέρους τότε κάτι έχει συμβεί. Ψάχνεις να βρεις διάφορες θεωρίες, να αναλύσεις το ματς, να βρεις το κλειδί της μεγάλης ανατροπής. Δεν χρειάζεται, όμως, να προσπαθήσεις πολύ. Τα πράγματα είναι απλά. Στο 40’ οι πράσινοι βρίσκονται μπροστά στη μεγάλη ευκαιρία της ισοφάρισης όταν ο Νίνης ανατρέπεται από τον Ντε Ρόσι και ο διαιτητής της γραμμής (ας είναι καλά ο Πλατινί με τις εμπνεύσεις του) δείχνει το σημείο του πέναλτι.
Την παράβαση αναλαμβάνει ο Σισέ, ο οποίος σαν να ήθελε να δείξει στον Ντομενέκ ότι κακώς δεν τον κάλεσε στην Εθνική Γαλλίας, εκτέλεσε ίσως το καλύτερο πέναλτι της καριέρας του και το χειρότερο για έναν τερματοφύλακα. Εστειλε την μπάλα στο πλαϊνό δίχτυ και πάγωσε το Ολίμπικο και τους φιλάθλους της Ρόμα που πίστευαν ότι το 1-0 ήταν η απαρχή για μία άνετη πρόκριση.
Τρία λεπτά αργότερα, ο Σωτήρης Νίνης σαν άλλος Δημήτρης Σαραβάκος κάλυψε πανέξυπνα την μπάλα, την έστρωσε στο πόδι του και με πανέμορφο σουτ έκανε τον Βαζέχα να πεταχτεί από τον πάγκο και να φωνάξει: «Τέτοια έβαζα κι εγώ!» Το 1-2 θαρρείς πως ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας σε σκηνοθεσία Τζέιμς Κάμερον. Όχι γιατί δεν το άξιζε ο Παναθηναϊκός, αλλά για το σύντομο χρονικό διάστημα που το κατάφερε.
Μέχρι το 40’ και το εύστοχο πέναλτι του Σισέ όλα έδειχναν πως θα οδηγηθούμε σε ένα χιτσκοκικό δεύτερο ημίχρονο. Όλα έδειχναν ότι οι τζιαλορόσι είχαν το πάνω χέρι. Εξάλλου, αν εξαιρέσουμε τη φάση του Σισέ στην αρχή της αναμέτρησης και την κεφαλιά του Σιμάο στο 24’, ο Παναθηναϊκός δεν έδειξε κάτι σημαντικό. Είχε τη διάθεση να ισοφαρίσει και να διεκδικήσει τις πιθανότητές του, αλλά δεν σου έδειχνε τη λύση για το πώς μπορεί να το κάνει.
Φάσεις και γκολ
Στο 4' ωραία μπαλιά του Νίνη στην καρδιά της άμυνας της Ρόμα, ο Σισέ δεν προλαβαίνει να βρει την μπάλα όπως θέλει και η ευκαιρία περνάει.Στο 9' σουτ του Βούτσινιτς από το ύψος της περιοχής, βγάζει ο Τζόρβας. Στο 11' γκολ για τη Ρόμα! Σουτ-φάουλ της Ρόμα, η μπάλα χτυπάει στην πλάτη του Μαρίνου και καταλήγει στα δίχτυα. Στο 23' μακρινό σουτ του Ταντέι, η μπάλα άουτ. Στο 24' γύρισμα του Σιμάο στην περιοχή, ο Σαλπιγγίδης προσπαθεί να μπει στην τροχιά της μπάλας αλλά δεν τα καταφέρνει. Στο 38' νέο φάουλ του Ρίισε, η μπάλα μόλις άουτ. Στο 40' γκολ για τον Παναθηναϊκό! Ο Νίνης κερδίζει πέναλτι από τον Ντε Ρόσι. Ο Σισέ αναλαμβάνει την εκτέλεση και ευστοχεί. Στο 43' γκολ για τον Παναθηναϊκό! Εκπληκτικό σουτ του Νίνη εκτός περιοχής, η μπάλα στην αριστερή γωνία του Ντόνι. Στο 45' γκολ για τον Παναθηναϊκό! Ασίστ του Νίνη, ο Σισέ βγαίνει μόνος προ του Ντόνι, τον περνάει και κάνει το 1-3. Στο 49' από πάσα του Ντε Ρόσι, ο Σέρσι σουτάρει, αποκρούει ο Τζόρβας. Στο 51' γυριστό του Σέρσι και πάλι σε ετοιμότητα ο Τζόρβας. Στο 67' γκολ για τη Ρόμα! Σουτ του Ρίισε, αποκρούει ο Τζόρβας στο ριμπάουντ ο Ντε Ρόσι, 2-3. Στο 69' διπλό δοκάρι για τον Παναθηναϊκό. Πρώτα σε γύρισμα του Κατσουράνη και στη συνέχεια με προβολή του Σαλπιγγίδη. Στο 80' σωτήρια επέμβαση του Σαριέγκι σε σουτ του Ντε Ρόσι.
Χώρος για πανηγύρια υπήρχε κι άλλος, αφού στο 45ο λεπτό ο Σισέ βρήκε για δεύτερη φορά τον δρόμο προς τα δίχτυα μετά από μπαλιά του Νίνη στον κενό χώρο. Σε αντίδραση προς αυτούς που αναφέρονται με μειονεκτικά λόγια για τις ποδοσφαιρικές -εκτός σκοραρίσματος- ικανότητές του, πέρασε θαυμάσια τον Ντόνι και με σαδιστικό τρόπο -γλείφοντας το αριστερό δοκάρι της εστίας της Ρόμα- έστειλε την μπάλα να αναπαυθεί στο βάθος της εστίας των γηπεδούχων για το εκπληκτικό, σε όρια ονείρωξης, 1-3.

Το τελευταίο σφύριγμα βρήκε τον Παναθηναϊκός μεγάλο νικητή με 2-3.