Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Ιστορία συνδέσμου

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ Α.Ο. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ιδρύθηκε το 1997 από μια παρέα της οποίας τα περισσότερα μέλη συμμετέχουν ενεργά μέχρι και σήμερα στις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις του συνδέσμου.

Τον Οκτώβριο του ’97 ξεκινά και γράφεται η ιστορία του συνδέσμου δίνοντας θριαμβευτικό τέλος στο μύθο της κόκκινης πόλης. Οι αλλεπάλληλες εκδρομές εντός των συνόρων, εντός και εκτός έδρας καθώς και στο εξωτερικό και η εν γένει παρουσία των μελών του κλαμπ στο Μεσολόγγι συνέβαλαν ώστε οι οπαδοί του ΠΑΟ στην ευρύτερη περιοχή να αγκαλιάσουν τις προσπάθειες μας και να μας δώσουν δύναμη να υψώνουμε μέχρι και σήμερα τη σημαία με το τριφύλλι στο ψηλότερο σημείο της πόλης.
Οι βάσεις για την δημιουργία του συνδέσμου είχαν μπει από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και από τις εκδρομές που διοργάνωνε για τους αγώνες του ΠΑΟ τουριστικό γραφείο της πόλης. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τα εξής: 2 πούλμαν για τελικό με Αεκ το ’95, 5 με Άγιαξ, 3 με Λέγκια, 2 με Μπενετόν και άλλα. Σ’ αυτές τις εκδρομές δημιουργήθηκε η παρέα που οργανώθηκε και αποτέλεσε τον πυρήνα που ίδρυσε τον σύνδεσμο και ακολουθεί πιστά τον ΠΑΟ σε όλα τα αθλήματα.
Η στέγαση της τρέλας και της αγάπης για το τριφύλλι των παιδιών αυτών που έβλεπαν τον ΠΑΟ ως τρόπο ζωής ήταν το όνειρο που εκπληρώθηκε όταν ωρίμασαν οι συνθήκες από κάθε άποψη.
Ο σύνδεσμος μας στην αρχή συνεργάστηκε με τους ATHENS FANS με πολύ καλά αποτελέσματα. Η πρώτη εκδρομή του κλαμπ ήταν στο ντέρμπι πρωταθλήματος μπάσκετ με τον γαύρο στο ΟΑΚΑ (68-48) όπου 80 μέλη μας έδωσαν δυναμικά το παρόν. Την ίδια χρονιά (97-98) ο σύνδεσμος έχει παρουσία με πούλμαν κάθε Κυριακή στο ΟΑΚΑ, αλλά και εκτός έδρας, με κορυφαίες αυτές με Ιωνικό στα Τρίκαλα, καθώς και στον Πύργο. Αυτή την περίοδο είχαμε πολύ καλή συνεργασία με τα κλαμπ Πρέβεζας και Ναυπάκτου όσον αφορά τις εκδρομές. Ο σύνδεσμος συνεχίζει απρόσκοπτα και δυναμικά την λειτουργία και παρουσία του σε όλα τα παιχνίδια της τριφυλλάρας και την επόμενη σεζόν (98-99), αλλά τον Σεπτέμβριο του 1999 αναγκαζόμαστε να αναστείλουμε την λειτουργία του προσωρινά λόγω της απειρίας μας στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων, κάποιων οικονομικών προβλημάτων αλλά κυρίως εξαιτίας των γνωστών υποχρεώσεων πολλών μελών του κλαμπ (σπουδές, στρατός κτλ).
Όμως η τρέλα μας για τον ΠΑΟ δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψει ποτέ. Η πράσινη φλόγα που άναψε το 1997 δεν θα σβήσει ποτέ ξανά στην πόλη μας. Καθόμασταν σε αναμμένα κάρβουνα λοιπόν και ένα χρόνο αργότερα με έναυσμα την συνάντηση παλιών και νέων μελών του σημερινού κλαμπ στην εκδρομή που διοργανώσαμε με την Γιουβέντους (Νοέμβριος 2000) η επαναλειτουργία του κλαμπ μπαίνει στα σκαριά. Έτσι τον Φεβρουάριο του 2001 το κλαμπ στεγάζεται εκ νέου σε κεντρικότατο σημείο της πόλης.
Καινούργια αρχή αυτή τη φορά σε ακόμα πιο γερές βάσεις καθώς το έμψυχο δυναμικό του κλαμπ εμπλουτίζεται ως επί το πλείστον από νέα παιδιά που ζουν και αναπνέουν για τον ΠΑΟ και που στο μέλλον θα πάρουν στα χέρια τους τις ευθύνες του συνδέσμου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θα βάλουν τα γυαλιά στους παλαιότερους σε διάφορους τομείς (γηπεδική παρουσία, σπρέϊ, extreme).
Λειτουργώντας καλύτερα από ποτέ και πάντα χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια ο σύνδεσμος, παρά τις αντιξοότητες που υπήρχαν, όπως ελάχιστα ή και καθόλου εισιτήρια, προβλήματα με την ΠΑΕ κτλ, τον Ιούλιο του 2002 στεγάζεται στον σημερινό χώρο της Πεταλούδη, χάρη στο τρέξιμο και στην αγάπη των μελών του κλαμπ. Γι’ αυτόν τον χώρο όλοι εμείς που ανήκουμε στον Σ.Φ. ΠΑΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ είμαστε πραγματικά υπερήφανοι. Εκτός από τα 8 σερί χρόνια που λειτουργεί στεγασμένο το κλαμπ, ο τωρινός χώρος είναι ένας πλήρως λειτουργικός σύνδεσμος 80 τ.μ. που προσφέρει στα μέλη του ανέσεις όπως 2 οθόνες, μπαρ, ΝΟVA κ.α. και κατά πολλούς από τους καλύτερους στην Ελλάδα. Πάνω απ’ όλα όμως αυτό που μετράει για μας είναι το γεγονός ότι το κλαμπ είναι το δεύτερο σπίτι μας και εμείς που ανήκουμε σε αυτόν, μικροί και μεγάλοι έχουμε γίνει μια οικογένεια μεταξύ μας και σαν μια γροθιά θα δηλώνουμε παρόν ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΥΠΕΣ, σε κάθε δραστηριότητα που έχει να κάνει με τον ΠΑΟ. Αυτό το στοιχείο άλλωστε είναι που μας έχει κάνει κυρίαρχους στην πόλη μας και έτσι μπορούμε να διαδίδουμε ευρύτερα την ιδέα του ΠΑΟ και να ξεπερνάμε όποια δυσκολία μας παρουσιάζεται.
Τα 8 χρόνια που πέρασαν (2000-2008) από την επαναστέγαση του συνδέσμου, τα εισιτήρια ήταν είτε ελάχιστα είτε και ανύπαρκτα (πλην κάποιων ελαχίστων εξαιρέσεων) γεγονός που δεν μας επηρέασε καθώς ποτέ δεν βασίσαμε την λειτουργία και βιωσιμότητα του συνδέσμου στα έσοδα από τα εισιτήρια κτλ. Παρ’ όλα αυτά η δυναμική του κλαμπ όποτε είχε την ευκαιρία γινόταν φανερή όπως π.χ. το 2002 στον εκτός έδρας αγώνα με την Παναχαϊκή, όπου βάλαμε 3 πούλμαν,το 2005 με Μπαρτσελόνα(2 πούλμαν και 50 εισιτήρια σε αυτοκίνητα),το 2006 με Μεταλουργκ (3 πούλμαν και 100 εισιτήρια σε αυτοκίνητα) κ.α. , ενώ πολλοί είναι εκείνοι που δίνουν τακτικά το παρόν με τα αμάξια τους, παρόλη την απόσταση από την Αθήνα(260 χλμ). Αυτή την περίοδο συνεργασία όσον αφορά τις εκδρομές είχαμε με τα κλαμπ του Αγρινίου, της Κέρκυρας, της Πάτρας και τελευταία της Ναυπάκτου με πολύ καλά αποτελέσματα.
Παράλληλα, όλα τα χρόνια και πολύ πριν την επίσημη ίδρυση του συνδέσμου μας, μέλη του κλαμπ έχουν συμμετάσχει σε εκδρομές σε κάθε γωνία της Ευρώπης σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ. Στις Βρυξέλλες με την Μπριζ το ’94, Άμστερνταμ και Παρίσι το ’96, Γουέμπλεϊ το ’98, Τορίνο 2000, Μαγιόρκα 2001, Χάϊμπουρι, Μπερναμπέου, Ούντινε κ.α., ενώ στο μπάσκετ Θεσσαλονίκη 2000, Μπολόνια 2002, Ρώμη 2007 και βόλεϊ Μόντενα 2004, στην επεισοδιακή εκδρομή στη Σόφια το Δεκέμβρη του 2004 και στη Μαγιόρκα το 2006.
Ο σύνδεσμος για αρκετό χρονικό διάστημα έκανε ραδιοφωνική εκπομπή σε τοπικό σταθμό, με την ενεργή παρουσία πολλών μελών του συνδέσμου.
Όσον αφορά τους αντίπαλους οπαδούς στο Μεσολόγγι, οι γαύροι τα τελευταία 12 χρόνια αφού έκλεισε η τοπική πεφο και άνοιξε ο δικός μας σύνδεσμος, κυριολεκτικά έχουν χωθεί πάρα πολύ βαθιά στους υπονόμους της πόλης, δικαιολογώντας απόλυτα την φήμη των αρουραίων που έχουν, ενώ τα χανουμάκια είχαν, για κάποιο χρονικό διάστημα, κάτι σαν σύνδεσμο(καθώς άνοιγε μια φορά το μήνα/δίμηνο), αλλά ύστερα από τα πολλά χουνέρια που πάθανε, τον έκλεισαν κι αυτοί. Σήμερα στο Μεσολόγγι, ο μοναδικός στεγασμένος σύνδεσμος που υπάρχει και λειτουργεί είναι αποκλειστικά και μόνο αυτός του ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ μας- της ΘΥΡΑΣ 13, από το 1997!!! Οτιδήποτε άλλο ακούγεται ή διαδίδεται προπαγανδιστικά, ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχει.
Σε ότι έχει να κάνει με τα πιο extreme πράγματα θα αναφέρουμε ένα μόνο για τους ανύπαρκτους-πουθενάδες γαυροαρουραίους. Θα το θυμούνται για πολλά χρόνια ακόμη τι έπαθαν μετά την ριζούπολη το 2003, όταν βγαίνοντας να πανηγυρίσουν και όντας τουλάχιστον τετραπλάσιοι, δεν κατάλαβαν από πού τους ήρθε και έτρεχαν πανικόβλητοι ξεπερνώντας σε ταχύτητα πολλούς γνωστούς σπρίντερ για να γλιτώσουν. Όσο για τα χανουμάκια ήταν πιο συνεσταλμένα και μας είχαν προκαλέσει ελάχιστες φoρές. Και σε αυτές όμως πάντα πήραν την απάντηση που τους αρμόζει.
Όσον αφορά το συνδεσμιακό κίνημα του ΠΑΟ εμείς έχουμε μία και ξεκάθαρη θέση, ΕΝΟΤΗΤΑ και τίποτα άλλο. Μόνο έτσι μπορούν οι οπαδοί ενός συλλόγου να υπερασπίζονται τα κοινά συμφέροντα τους και να λύνουν ευκολότερα τα προβληματά τους. Αυτό έχει ανάγκη ο σύλλογος και εμείς οι ίδιοι.
Τόσα χρόνια μας στεναχωρούσαν πραγματικά οι δυσάρεστες καταστάσεις που βιώσαμε και η διχόνοια μεταξύ μας. Περασμένα ξεχασμένα όμως τώρα και πάμε όλοι μαζί για μια δυνατή Θύρα 13 και έναν ακόμη πιο δυνατό ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ!
Από εκεί και πέρα εμείς στον Σ.Φ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ το 2003 είχαμε ενταχθεί στην κίνηση της ομοσπονδίας των ανεξάρτητων συνδέσμων της Θύρας 13, για λόγους που έχουν να κάνουν με την ιδεολογία και την νοοτροπία που πιστεύουμε πως έχουμε σαν οπαδοί του ΠΑΟ και για την καλύτερη συνεργασία με τους υπόλοιπους συνδέσμους της επαρχίας και της Αθήνας. Σήμερα ο Σ.Φ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ συμμετέχει στην κίνηση του ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΘΥΡΑΣ 13 και ανήκει στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να κάνουμε μια νύξη σχετικά με το μέλλον του συνδέσμου μας. Ελπίζουμε να είμαστε δυνατοί τόσο ψυχικά όσο και σωματικά και να είμαστε στις επάλξεις για πολλά χρόνια ακόμη. Μοναδική μας υπόσχεση είναι να κυματίζει η σημαία με το ΤΡΙΦΥΛΛΙ, στην πόλη μας, πιο ψηλά από τις άλλες παντοτινά, όπως συμβαίνει εδώ και 11 χρόνια, κάνοντας όλους τους οπαδούς της ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΙΔΕΑΣ, ΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ και για εμάς, αλλά πάνω απ’ όλα για τον σύλλογο που αγαπούν.
Υ.Γ.1 MESSOLONGHI FAN CLUB "GATE 13" SINCE 1997
Y.Γ.2 H ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ